Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

db3xS - zabezpieczona haslem i zaszyfrowana baza danych;
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum miranda-im.pl Strona Główna -> Wtyczki i protokoły Pokaż/schowaj Top Info
Top Info

najistotniejsze informacje z tematu
Download:
Arrow http://svc.piopawlu.net/ok/dbx_3xs.rar

DBTool dla szyfrowanych baz:
Arrow http://svc.piopawlu.net/ok/dbtoolS.rar

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piopawlu
Developer
Developer



Dołączył: 23 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: Kraków [EPKK]

PostWysłany: 12 Maj 2005 12:23    Temat postu: db3xS - zabezpieczona haslem i zaszyfrowana baza danych; Odpowiedz z cytatem

Jak ktos bardzo ubolewa nad brakiem hasla na baze danych, to zrobilem modyfikacje pluginu db3x ktora szyfruje wszystkie dane w bazie haslem podawanym przy jej zakladaniu. Algorytm szyfrowania nie jest jakis mega skomplikowany, bo nie mialem ani czasu ani checi przerabiania calej struktury bazy; Nowa (13.05.2005) wersja modulu obsluguje zarowno zaszyfrowane jak i niezaszyfrowane bazy;

Nowa wersja (14.05.2005 - 16:00):
http://svc.piopawlu.net/ok/dbx_3xs.rar
http://svc.piopawlu.net/ok/dbtoolS.rar

http://svc.piopawlu.net/ok/dbdecrypt.rar - tylko dla uzytkownikow ktorzy musza odszyfrowac bazy z poprzedniej wersji!!!

Przed uzyciem NALEZY zrobic BACKUP bazy danych, zastapic plik db3x.dll tym z pakietu, oraz zaszyfrowac istniejaca baze, lub stworzyc nowa;

Po uruchomieniu mirandy, w menu pojawia sie opcja SecureDB, dalej tlumaczyc nie trzeba;

Szyfrowanie wprowadza pewien spadek wydajnosci, ale jest on na tyle niewielki, ze zapewne nawet nie zauwazycie;

Wszelkie uwagi prosze kierowac do mnie Wink
_________________
Piotr Pawluczuk


Ostatnio zmieniony przez piopawlu dnia 14 Maj 2005 17:29, w całości zmieniany 6 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Nazir Płeć: mężczyzna
Admin
Admin



Dołączył: 29 Sty 2003
Posty: 2416
Skąd: Chrzanów

PostWysłany: 12 Maj 2005 14:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko uwazac z dbtoolem po tym szyfrowaniu bo byc moze wytnie wszystkow Smile
_________________
Miranda nie dla idiotow ExclamationExclamationExclamation

IRC #miranda.kom.pl - oficjalny kanał Polskiego Forum - serwer: irc.quakenet.org
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
piopawlu
Developer
Developer



Dołączył: 23 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: Kraków [EPKK]

PostWysłany: 12 Maj 2005 14:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie, o tym zapomnialem... aby skorzystac z dbtool'a trzeba odszyfrowac baze, albo poczekac jeszcze pol godziny i dodam tez zmodyfikowanego dbtoola;

EDIT:

W pierwszym poscie jest juz dbToolS obslugujacy zaszyfrowane bazy;
_________________
Piotr Pawluczuk


Ostatnio zmieniony przez piopawlu dnia 14 Maj 2005 17:30, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin



Dołączył: 19 Sty 2003
Posty: 3342
Skąd: PL/state: lubuskie
Wiek: 41 lat(a)

PostWysłany: 13 Maj 2005 9:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wow! ale tu sie dzieje Smile az milo sie czyta Wink

czuje ze newline #10 chyba testowo bedzie posiadala te opcje dla wersji Full Wink

tyle ze bedzie to musialo byc dla nowych profili, bo z szyfrowaniem istniejacych baz userzy moga sobie balaganu narobic, chyba zeby plug db3xS rozpoznawal baze szyfrowana i zwykla i np. proponowal wykonanie nań akcji aplikacja dbEncrypt/Decrypt i user by decydowal czy chce konwertowac, jesli nie to zakladana by byla nowa baza dla db3xS, wzglednie odhaczyl by checkbox "nie pytaj mnie przy nastepnym uruchomieniu" i domyslnie ladowal tylko bazy zaszyfrowane (o ile istnieja)

tak ja to skromnie widze, ze bylo by najoptymalniej Wink
_________________
Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... Wink A. Einstein

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Jabber
piopawlu
Developer
Developer



Dołączył: 23 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: Kraków [EPKK]

PostWysłany: 13 Maj 2005 9:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

plugin rozpoznaje czy baza jest juz zaszyfrowana... natomiast programy dbEncrypt/Decrypt tego jeszcze nie robia Smile ale w dzisiejszym wydaniu juz tak; Za jakies dwie godzinki wrzuce bardziej przyjazna userowi wersje;
_________________
Piotr Pawluczuk
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Brachol Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 303
Skąd: Sosnowiec
Wiek: 31 lat(a)

PostWysłany: 13 Maj 2005 12:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm, wsumie bardzo fajne rozwiazanie. Ja jednak proponuje, aby te modyfikacje zrobic na wersji dbx_3x z autobackupem profilu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
piopawlu
Developer
Developer



Dołączył: 23 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: Kraków [EPKK]

PostWysłany: 13 Maj 2005 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W pierwszym poscie jest link do nowej, bardziej przyjaznej userowi wersji; Dodatkowo obsluguje ona zarowno zaszyfrowane jak i nie zaszyfrowane bazydanych; Nie trzeba juz korzystac z dodatkowych programow, poniewaz wszystko robimy z poziomu menu mirandy;

UWAGA! - dla tych ktorzy posiadaja juz zaszyfrowana baze:
Nalezy ja odszyfrowac przy pomocy programu dbdecrypt, a nastepnie program usunac! Poniewaz wprowadzona modyfikacja sumy kontrolnej, sprawia, ze bazy nie sa kompatybilne!

Brachol - dla mnie latwiej przygotowac funkcje serwisowa, a pozniej mozna ja wolac z mbota np Smile i po sprawie mozna wowczas robic backupy warunkowe itp;
_________________
Piotr Pawluczuk
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Brachol Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 303
Skąd: Sosnowiec
Wiek: 31 lat(a)

PostWysłany: 13 Maj 2005 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piopawlu napisał:
[...]
Brachol - dla mnie latwiej przygotowac funkcje serwisowa, a pozniej mozna ja wolac z mbota np Smile i po sprawie mozna wowczas robic backupy warunkowe itp;

a co jezeli nie chce sie korzystac z mbota? 8) imho backupy w tej wersji sa bardzo ladnie rozwiazane:
- mozna je wylaczyc
- backup przy starcie mirandy
- backup po zamknieciu mirandy
- backup cykliczny (co "n" dni badz godzin)
max ilosc backupow do zapisania oraz katalog do ktorego maja byc zapisywane

No ale zrobisz jak sam uwazasz Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
piopawlu
Developer
Developer



Dołączył: 23 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: Kraków [EPKK]

PostWysłany: 13 Maj 2005 12:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprawa pozostaje otwarta Smile narazie to chce wiedziec, ile osob w ogole z tego korzystac bedzie, tj. z samego szyfrowania;
_________________
Piotr Pawluczuk
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin



Dołączył: 19 Sty 2003
Posty: 3342
Skąd: PL/state: lubuskie
Wiek: 41 lat(a)

PostWysłany: 13 Maj 2005 13:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prawdopodobnie bedzie to przewazajacy procent uzytkownikow, stopniowo wprowadzany do PL instalatora stanie sie w niedlugim czasie bezpiecznym standardem magazynowania baz Wink

z pewnoscia bardzo mile widziana modyfikacja bylo by archiwizowanie tez historii rozmow w osobnym pliku odciazajac profil glowny Wink

skoro juz tak sie przy tym dbDriver-ze dlubie to w sumie zbyt daleko do tego udognienia nie jest Smile

hmm...

dziwne zjawisko, plug z dbx_3xs.rar 13-May-2005 13:07 19k niestety w srodowisku W98SE+PL installer NewLine nie jest w ogole identyfikowany przez M core Rolling Eyes

zwraca komunikat o braku dbDriver-a Sad
_________________
Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... Wink A. Einstein

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Jabber
sjf Płeć: mężczyzna
Pierdoła
Pierdoła

Status stażu



Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 312
Skąd: Tychy / Katowice

PostWysłany: 13 Maj 2005 13:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem zaszyfrowaną bazę, uruchomiłem M z tym profilem, wybrałem SecureDB --> usuń hasło. Teraz przy uruchamianiu pyta o hasło, ale hasło które miałem nie działa, bo przecież zostało usunięte, bez hasła nie wchodzi - wypisuje komunikat, że hasło za krótkie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Jabber
piopawlu
Developer
Developer



Dołączył: 23 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: Kraków [EPKK]

PostWysłany: 13 Maj 2005 13:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cos jest zle z plikiem... prosze poczekac az wstawie nowa wersje Sad

EDIT: Juz jest okej, tworzac nowa baze pisalo stara sygnature;

sjf - Jestes pewien, ze haslo ktore usuwales bylo stworzone nowa wersja bazy danych??
_________________
Piotr Pawluczuk
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sjf Płeć: mężczyzna
Pierdoła
Pierdoła

Status stażu



Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 312
Skąd: Tychy / Katowice

PostWysłany: 13 Maj 2005 14:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hasło nadałem i usunąłem tym:
dbx_3xS.dll z 2005-05-13 13:07
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Jabber
sjf Płeć: mężczyzna
Pierdoła
Pierdoła

Status stażu



Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 312
Skąd: Tychy / Katowice

PostWysłany: 13 Maj 2005 14:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę nową wersję, ale nadal ten sam efekt - pyta o hasło przy uruchamianiu, po wpisaniu hasła które miałem podaje, że jest błędne, a (ze względu na to, że usunąłem poprzednio hasło) po wciśnięciu Enter (puste hasło) podaje, że jest za krótkie. Co robić? Czy da się w jakiś sposób uruchomić M z tym profilem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Jabber
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin



Dołączył: 19 Sty 2003
Posty: 3342
Skąd: PL/state: lubuskie
Wiek: 41 lat(a)

PostWysłany: 13 Maj 2005 15:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem pod Win98 rozwiazany, dla uzytkownikow tego systemu potrzebna do poprawnej pracy pluga jest biblioteka
Arrow http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?msvcr71

nalezy ja rozpakowac do folderu C:WindowsSystem Smile

dobrej zabawy Wink
_________________
Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... Wink A. Einstein

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Jabber
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum miranda-im.pl Strona Główna -> Wtyczki i protokoły Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Newsy z PortaluCo nowego na forumOpis funkcji



:: Kontakt z obsługą  :: Stats  :: Reklama
 
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group, Portal and phpBB extensions © 2003-2007 DJ Lotos, smartBlue Style © 2002 Smartor