Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

XMPP/Jabber i nowe rozwiązania (MAPS)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Technika, soft, sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 18:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mina86 napisał:
DJ Lotos, kombinujesz jak kon pod gorke, ze tak powiem.. Zreszta jak kazdy kto sie czepia Jabbera.. Czy nie sadzisz, ze latwiej byloby po prostu wprowadzic do komunikatorow internetowych meta kontaktow? I zapisac po prostu dwa adresy dla jednego usera? Nie przesadzajmy, serwery nie padaja piec razy dziennie na cztery godziny za kazdym razem...

Jasne, ze metacontacts zalatwialo by prawie calkowicie sprawe, ale ciekaw jestem kiedy bys sie tego doczekal tak na prawde w klientach? Wink

Żaden z czołowych klientow dotychczas tego nie supportuje i to w zadnej ze znanych powszechnie sieci.

Mimo zastosowania metacontacts nadal usera nie zwalnia sie z babrania w autoryzowanie dodatkowych kontaktów, wpisywanie itd.

I powiedz mi jeszcze co sie stanie kiedy ja z konta na jabber.wp.pl zechce pogadadać z kumplem z chrome.pl a akurat jego serwer padnie. Po mojej stronie bede widział, że gość jest offline nie majac autoryzowanego jego któregos tam innego konta na innym serwie (bo akurat wcale o nim nie musze wiedzieć).

Przy zastosowaniu systemu MAPS/CLIP mimo wszystko bede go widział online jakby z chrome.pl bylo wszystko w porzadku bo on sobie alternatywnie wejdzie na np. clip.jabber.org swoim wszedzie tym samym loginem i haslem w sumie to zrobi za niego odpowiednia funkcja w kliencie/pluginie protokołu

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adv Bot

PostWysłany: 12 Mar 2025 5:53    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem

Oferta TechnoVolt to systemy monitoringu video - telewizji przemysłowej (CCTV) profesjonalnie i w dobrych cenach.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży teletechnicznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy systemy monitoringu video z zastosowaniem: rejestratorów DVR/NVR/IP (hybrydowych) obsługujących wiele standardów (PAL, AHD, TVI, CVI, FullHD, 1080p, 720p, IP) oraz kamer CCTV wysokiej rozdzielczości (kuliste, z oświetlaczem IR, kopułowe, z wysięgnikiem, antywandal, hermetyczne, zoom/PTZ) znanych producentów (BCS, Dahua, Bosh, Gemini, APTI, Hybro, AV-Tech).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl

*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Zredukuj opłaty za prąd :: Płać mniej za prąd

Powrót do góry
mina86 Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 18:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:
Żaden z czołowych klientow dotychczas tego nie supportuje i to w zadnej ze znanych powszechnie sieci.

Kopate sie klania.. Innych w sumie nie testwoalem, tak wiec o innych nie wiem..

DJ Lotos napisał:
Mimo zastosowania metacontacts nadal usera nie zwalnia sie z babrania w autoryzowanie dodatkowych kontaktów, wpisywanie itd.

Straszne... Bede musial dodac jeszcze jeden kontakt.. Przeciez to niedopuszczalne! Zebym musial cos robic! Komputer powinien za mnie wszystko sam robic!!! W ogole po co ja przed tym zomeme siedze !!! ??? Przeciez on powinien WSZYSTKO za mnie zrobic..

DJ Lotos napisał:
I powiedz mi jeszcze co sie stanie kiedy ja z konta na jabber.wp.pl zechce pogadadać z kumplem z chrome.pl a akurat jego serwer padnie. Po mojej stronie bede widział, że gość jest offline nie majac autoryzowanego jego któregos tam innego konta na innym serwie (bo akurat wcale o nim nie musze wiedzieć).

Jezeli koles jest inteligenty to Cie na swoim awaryjnym doda i zacznie rozmowe zaznaczajac ze to on..

DJ Lotos napisał:
Przy zastosowaniu systemu MAPS/CLIP mimo wszystko bede go widział online jakby z chrome.pl bylo wszystko w porzadku bo on sobie alternatywnie wejdzie na np. clip.jabber.org swoim wszedzie tym samym loginem i haslem w sumie to zrobi za niego odpowiednia funkcja w kliencie/pluginie protokołu

To sie sprowadza do tego samego a tak na dobra sprawe nie jest to praktycznie zupelnie potrzebne.. Przyznam sie szczerze, ze nie zdazylo mi sie, zeby mi jabber.org sie sypnal..

Tak BTW to takie przesylanie hasel miedzy serwerami to potencjalna dziura w zabezpieczeniach..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 19:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mina86 napisał:
Kopate sie klania.. Innych w sumie nie testwoalem, tak wiec o innych nie wiem..

Mi chodzi o czołowe a nie jakies egzotyki, z których mało kto korzysta! Tlen.pl, WPKontakt i k... GG, co prawda i w Mirandzie tego nie ma i pewnie nie predko bedzie

mina86 napisał:
Straszne... Bede musial dodac jeszcze jeden kontakt.. Przeciez to niedopuszczalne! Zebym musial cos robic! Komputer powinien za mnie wszystko sam robic!!! W ogole po co ja przed tym zomeme siedze !!! ??? Przeciez on powinien WSZYSTKO za mnie zrobic..

W praktyce to nie jest k... jeden kontakt!!! Pomnóż sobie liste np. 30 userów razy niech kazdy ma 2 lub 3 konta! jaki wtedy wyjdzie wynik do h...???!!

mina86 napisał:
Jezeli koles jest inteligenty to Cie na swoim awaryjnym doda i zacznie rozmowe zaznaczajac ze to on..

Ja zakladalem, ze z kolesiem nie rozmawiam tylko nagle mi sie zachce z nim gadac i on o tym nie bedzie wiedzial i inteligencja mu nic nie pomoze bo wrozką nie bedzie.
A ja moge akurat miec tylko jedno akurat trefne jego konto i g... wiedziec o innych (bo w sumie mi to po chol..)

mina86 napisał:
To sie sprowadza do tego samego a tak na dobra sprawe nie jest to praktycznie zupelnie potrzebne.. Przyznam sie szczerze, ze nie zdazylo mi sie, zeby mi jabber.org sie sypnal..

Tak BTW to takie przesylanie hasel miedzy serwerami to potencjalna dziura w zabezpieczeniach..

To po to są mechanizmy szyfrowania! I na serwery alternatywne user wyraza zgode dobrowolnie, moze nie definiowac zadnych.

Dalej gadac o filozofiach mi sie nie chce i jak juz zaznaczylem bede takie tresci usuwac z tego topic-u.
Tutaj wyznaczylem poczatek projektu zgloszonego do realizacji a nie miejsce na debaty o tym czy warto czy nie warto.
Przyjete zostalo, ze jest do wykonania i jesli ktos chce przyczynic sie do realizacji to sredecznie zapraszam, jesli nie to nie musi niczego tu komentowac bo mnie to akurat wcale nie obchodzi.
Z filozofiami i moralizatorstwem do ksiedza prałata a z marketingowym belkotem (czy to sie oplaca czy nie) do Balcerowicza!

Wyznaczylem projekt i interesuje mnie nad nim konstruktywne dzialanie a nie belkotanie. Bo ja juz zadecydowalem czy on ma sens czy nie Wink

Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 19:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:
Odpowiadam, jednak odpowiedzi nie trudno sie domyslic wnikliwie czytajac tresc 2 posty wyzej Wink

na login@maszyna.pl rzeczywiscie sie nie zaloguje ale na login@clip.maszyna_alt.pl ktora zostala wybrana jako alternatywna i posiada dane konta z login@maszyna.pl TAK

login@clip.maszyna_alt.pl to nic innego jak nowy JID pod ktory mozna wyslac wiadomosci i sie logowac. Takie cos to sobie mozesz reczenie zrobic tworzac na innej maszynie kopie swojego konta i przy uzyciu edytora kontaktow przeniesc swoje dane (roster).

Mozesz korzystac tylko z 3 informacji - jid, haslo i komunikator
Powrót do góry
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marian napisał:
login@clip.maszyna_alt.pl to nic innego jak nowy JID pod ktory mozna wyslac wiadomosci i sie logowac. Takie cos to sobie mozesz reczenie zrobic tworzac na innej maszynie kopie swojego konta i przy uzyciu edytora kontaktow przeniesc swoje dane (roster).

Mozesz korzystac tylko z 3 informacji - jid, haslo i komunikator

To tez bralem pod uwage, jednak w tym wypadku musze recznie zakladac nowe konto i wszystkim musialby sie zajmowac program klienta a jak wiadomo programow klienckich do XMPP jest cała gama i roznie by to bylo realizowane.

W przypadku systemu MAPS dzialo by sie to automatycznie, jedynie po wskazaniu alternatywnego serwera wspierającego tą usługę Wink

Sewery clip.maszyna.domena tak na prawde nie byłyby typowymi serwerami XMPP tylko pełniły role schowków kont i list roster.
Przesyłaniem mesgów zajmowałby sie docelowo wskazany alternatywny serwer w taki sam sposób jak to robi dla kont, które hostuje w ramach swojej podsieci.

Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 20:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:

To tez bralem pod uwage, jednak w tym wypadku musze recznie zakladac nowe konto i wszystkim musialby sie zajmowac program klienta a jak wiadomo programow klienckich do XMPP jest cała gama i roznie by to bylo realizowane.

W Twoim rozwiązaniu też trzeba na początku wybrać serwery backupowe - niczym to się nie rózni, bo i tak musisz cały czas znać adresy tych wszystkich serwerów i je wklepywać za każdym razem gdy logowanie się nie powiedzie, bo któryś leży - lepiej napisać automat tworzący kilka identycznych kont i je synchronizujący - są namiastki takich aplikacji. Twój clip to może być poprostu serwer jabbera, też przechowuje roster, potrafi autoryzować i trzymać wiadomości.

A teraz pytanie numer 2.
Zakładam że znasz swój JID = A, oraz CLIP=B, C, D, E.

Koleś z JIDem Z wysyła do A wiadomość. A niestety leży. Co się dzieje z wiadomością? Czy koleś Z ma też znać adresy B, C, D i E? ;D
Powrót do góry
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 20:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koleś Z nie musi znać adresów B, C, D i E bo znajdują sie one na jego liście roster gdyż zostały dodane automatycznie podczas wzajemniej autoryzacji kont A i Z Wink

Jeszcze dodam, ze system, który tutaj opisałem jest rozwiazaniem problemu, przez który powstała ta cała dyskusja po raz kolejny.

Ja wyszedlem z inicjatywa i zgodnie z zasadami logiki powinna byc ona wspierana a nie obalana jakimis niedorzecznymi argumentami.

jesli bysmy przyjęli, ze dalej mozna sie meczyc i nie podejmowac wyzwan i nie realizujac/automatyzujac pewnych zagadnien bo co tam szkodzi "dodac jeszcze jednego usera" to do dzis chyba siedzielibysmy w DOS-ie lub Windows 3.11 bo przeciez "tam tez mozna bylo pracowac" Very Happy

Wracajac do tematu mój mechanizm ma wlasnie uproscic/zautomatyzowac caly proces ustawiania kont, wielu loginów (ten atut jabbera "duzo serwerow" dla przecietnego usera robi wiele negatywnego zamieszania) i np. dla takiej pani Kasi w przypadku padniecia jej serwera bedzie rzeczywiscie problemem zmieniac ustawienia (dajmy na to w Mirandzie) konta na inny serwer, jego wpisanie, podanie (przypomnienie sobie) alternatywnego loginu (zazwyczaj innego bo nie wszystkie sa wolne) i hasla. Lub tworzenia nawet całego nowego profilu. Pytam ile to zajmie czasu???

A tak komunikator/serwer zrobi to za nia automatycznie wyswietlajac jedynie liste alternatywnych i dzialalnosc pani Kasi sprowadzi sie do klikniecia jednego z nich. Zajmie to raptem pare sekund i dalej bedzie kontynuowac rozmowe.

Dodatkowo serwer CLIP podczas hostingu konta "goscia" w ramach systemu MAPS co jakis czas wysyłałby zapytania do serwera macierzystego konta pani Kasi i kiedy tylko jej serwer był aktywny automatycznie ją przełaczal spowrotem tam gdzie jej miejsce. Taki mechanizm automatycznie odciazalby serwery CLIP przed niekontrolowanym przeładowaniem z powodu pozostałych zapomnianych logowan alternatywnych.

Powrót do góry
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 20:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:
[Mi chodzi o czołowe a nie jakies egzotyki, z których mało kto korzysta! Tlen.pl, (...) GG

Eeeee.... Przepraszam, pomylilem drzwi.. Myslalem, ze my tu rozmawaimy o Jabberze...

DJ Lotos napisał:
W praktyce to nie jest k... jeden kontakt!!! Pomnóż sobie liste np. 30 userów razy niech kazdy ma 2 lub 3 konta! jaki wtedy wyjdzie wynik do h...???!!

W praktyce dodajesz nie wiecej niz jedna osobe na tydzien...

DJ Lotos napisał:
Ja zakladalem, ze z kolesiem nie rozmawiam tylko nagle mi sie zachce z nim gadac i on o tym nie bedzie wiedzial i inteligencja mu nic nie pomoze bo wrozką nie bedzie.

No coz.. trudno..

DJ Lotos napisał:
To po to są mechanizmy szyfrowania! I na serwery alternatywne user wyraza zgode dobrowolnie, moze nie definiowac zadnych.

To nie zmienia faktu, ze to jest potencjalna dziura w zabezpieceniach..

DJ Lotos napisał:
Tutaj wyznaczylem poczatek projektu zgloszonego do realizacji a nie miejsce na debaty o tym czy warto czy nie warto.

No to ja Ci mowie, ze w formie zaproponowanej przez Ciebie jest to bez sensu i teraz trza myslec nad czyms innym..

DJ Lotos napisał:
Ja wyszedlem z inicjatywa i zgodnie z zasadami logiki powinna byc ona wspierana a nie obalana jakimis niedorzecznymi argumentami.

Wybacz, ale nie mam zamiaru wspierac inicjatyw, ktore IMO sa pozbawione sensu albo szkoda zachodu..

DJ Lotos napisał:
zazwyczaj innego bo nie wszystkie sa wolne

Sorry.. ale jaka mam gwarancje, ze moj_ulubiny_login@clip.dupa.jasia.com jest wolny?

IMO, Twoje rozwiazanie powinny byc zastosowane po stronie klienta a nie serwera...
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 21:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:
Koleś Z nie musi znać adresów B, C, D i E bo znajdują sie one na jego liście roster gdyż zostały dodane automatycznie podczas wzajemniej autoryzacji kont A i Z Wink

No sorki, ale to co piszesz to niepotrzebne powielenie w inny sposób tego co juz jest. Skoro konta B,C, D i E będą w rosterze to jaka to różnica w porównaniu z tym, że ja sobie dokładam wszyskie JIDy mojego znajomego do rostera???

No i gwóźdź do trumny! Co się stanie jeśli chcę Cię autoryzować i pogadać, a mam adres A. A oczywiście leży, a ty siedzisz jakgdy nigdy nic na B i o niczym nie masz pojęcia.

BTW. A ten system MAPS, to kto będzie sponsorował? WPK czy Chrome? Sądzisz, ze WPK pozwoli na przezucenie danych objetych UMOWA zawarta z uzytkownikami, do tego sa to bardzo poufne dane na dowolny wskazany serwer? Daj spokój. Taka replikacja jest tylko mozliwa pomiedzy WPK i chrome przy zalozeniu ze WPK i Chrome naleza do jednej firmy.
Powrót do góry
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mina86 napisał:
Sorry.. ale jaka mam gwarancje, ze moj_ulubiny_login@clip.dupa.jasia.com jest wolny?

Rolling Eyes hmm Wink w rzeczy samej o tym tez myslalem i nie jest to tez problemem bo tak na prawde CLIP moj_ulubiny_login@clip.dupa.jasia.com nie jest nazwa konta na tymze serwerze tylko infem, w którego skład wchodzi również nazwa serwera macierzystego a niestety w takim wypadku nie ma mozliwosci powtórzenia dwoch loginów na tym samym serwerze macierzystym Wink

Czyli hostowany w ramach MAPS janek@jabber.wp.pl na serwerze jabber.org i tak zawsze bedzie jeden bo przeciez janek na jabber.wp.pl moze byc tylko jeden Wink

Jesli to komuś az tak przeszkadza to mozna nawet wprowadzic indeksy po loginie, czyli janek.wp@clip.jabber.org Wink

Kazdy serwer w ramach systemu MAPS mógłby miec swoj indentyfikator lub numer. W czym wiec problem?

Powrót do góry
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 21:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marian napisał:
No sorki, ale to co piszesz to niepotrzebne powielenie w inny sposób tego co juz jest. Skoro konta B,C, D i E będą w rosterze to jaka to różnica w porównaniu z tym, że ja sobie dokładam wszyskie JIDy mojego znajomego do rostera???

Tutaj miałem na mysli dodanie do rostera na jednej pozycji czyli do adresu A dodatkowych informacji o pozostałych kontach.

Byłoby to cos w rodzaju jednego metakontaktu z tym, ze trzymanym na serwerze i pozostałe adresy B, C, D i E nie podlegalyby zadnemu mechanizmowi autoryzacji czy tp.

To byłyby tylko adresy serwerow wybranych przez usera do funkcji CLIP a nie zadne pozycje w roster w postaci JID-ow.

Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:

Wracajac do tematu mój mechanizm ma wlasnie uproscic/zautomatyzowac caly proces ustawiania kont, wielu loginów (ten atut jabbera "duzo serwerow" dla przecietnego usera robi wiele negatywnego zamieszania) i np. dla takiej pani Kasi w przypadku padniecia jej serwera bedzie rzeczywiscie problemem zmieniac ustawienia (dajmy na to w Mirandzie) konta na inny serwer, jego wpisanie, podanie (przypomnienie sobie) alternatywnego loginu (zazwyczaj innego bo nie wszystkie sa wolne) i hasla. Lub tworzenia nawet całego nowego profilu. Pytam ile to zajmie czasu???

Wystarczy napisać komunikator który w sposób niewidoczny dla użytkownika utrzymuje i synchronizuje 3 konta na 3 serwerach jabbera, i nie pokazuje kontaktow potrojnie a tylko raz (metakontakty). Jak dodajesz kogos, to podajesz tylko jego JID, twoj IM sam go doda do 3 rosterów. Jak dasz komusz jakis ze swoich JID, to twoj IM podczas autoryzacji doda go do 3 serwerow. itd.

No to kto napisze multijabberowa-zautomatyzowana wtyczke do Mirandy? Very Happy
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 21:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:
marian napisał:

Tutaj miałem na mysli dodanie do rostera na jednej pozycji czyli do adresu A dodatkowych informacji o pozostałych kontach.

Byłoby to cos w rodzaju jednego metakontaktu z tym, ze trzymanym na serwerze i pozostałe adresy B, C, D i E nie podlegalyby zadnemu mechanizmowi autoryzacji czy tp.

To byłyby tylko adresy serwerow wybranych przez usera do funkcji CLIP a nie zadne pozycje w roster w postaci JID-ow.

Nie wazne czy bedzie jedna pozycja czy 3, dane sa te same.
Nie mowie o autoryzacji CLIPOW tylko o tym, ze jak masz ten adres Z do mnie, i chcesz mnie dodac do rostera, a moj serwer padl. To nie pogadasz ze mna nawet jesli bede zalogowany do Y,X lub W. Z tego prostego powodu, ze pojedynczy adres Z nie posiada informacji o Y,X i W. Rozumiesz?
Powrót do góry
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marian napisał:
Wystarczy napisać komunikator który w sposób niewidoczny dla użytkownika utrzymuje i synchronizuje 3 konta na 3 serwerach jabbera

Dokladnie to stwierdzilem i popieram calkowicie..
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mina86 napisał:
marian napisał:
Wystarczy napisać komunikator który w sposób niewidoczny dla użytkownika utrzymuje i synchronizuje 3 konta na 3 serwerach jabbera

Dokladnie to stwierdzilem i popieram calkowicie..

2 : 1, Teoria upadła! Czekamy na 'inteligentne' wtyczki i komunikatory 3 generacji Wink

Btw, pamietajcie, ze Jabber to nie tylko IM, sa roboty jabberowe, sa systemy publikacji zdjec w necie przez jabbera, sa pomysly zrobienia kalendarzy jabberowych. On musi byc prosty i wykorzystywac moziwosci internetu (DNS itd). Replikacja na niskim poziomie zepsula by ta idee, dlatego trzeba ja wrzucic i co najwazniejsze - juz jest to mozliwe bez psucia protokolu do klienta.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Technika, soft, sprzęt Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: