Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

XMPP/Jabber i nowe rozwiązania (MAPS)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Technika, soft, sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Test Płeć: mężczyzna
Moderator
Moderator

PostWysłany: 30 Wrz 2003 22:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A Ty Nazir co tak z boczku ? Nie masz zdania na ten temat ? Ech...teraz dopiero widze, ze niepotrzebnie pozwolilem sobie na ten zart z niedowartosciowana siecia - od razu sie rozpetalo pieklo Wink Wybaczcie, ale przypomnialo mi sie jak to zaciekle jabberowcy probuja naklonic wszystkich innych do uzywania jabbera ku chwale ojczyzny... Wink Ta krucjata zaslepia ich calkowicie, co nie jest dla mnie zadna motywacja - kiedy do jasnej cholery ktos to w koncu zrozumie i zaprzestanie tego natarczywego procederu Twisted Evil
Adv Bot

PostWysłany: 12 Mar 2025 5:47    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem

W ofercie TechnoVolt profesjonalne systemy alarmowe (SSWiN) i przeciwpożarowe (SSP).
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży teletechnicznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy systemy przeciwwłamaniowe i dozoru z zastosowaniem: central alarmowych, oddymiania, przeciwpożarowych, czujek ruchu PIR, detektorów dymu, gazu i tlenku węgla, syren, szyfratorów, modułów powiadamiania zdalnego GSM/GPRS. Oferujemy sprzęt znanych krajowych producentów (m. in. Satel, Polon Alfa, Elmes, Jablotron, Detectomat, AFG).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl

*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Zredukuj opłaty za prąd :: Płać mniej za prąd

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:00    Temat postu: OT Odpowiedz z cytatem

Pomijając już kwestję petycji (która jest priorytetowa, i zwykły użytkownik w zasadzie ma obowiązek się podpisać dla dobra ogółu Wink to nie mogę pojąć, jak to się stało, że tyle ludzi na jednym forum wpadło na pomysł teorii Multi Alternative Parallel Servers (wpadł też na nią przypadkowo twórca GnuGadu Wink i jednocześnie nie dostrzega wszystkich innych zalet jabbera które go wyróżniają na tle innych sieci. Jedyne co mi się nasuwa, to to, że jak już pisałem macie za dużo szczęścia, znaczy się Miranda obsługuje wszystkie sieci i nie wiecie co to problem z komunikacją Wink

No ale mam nadzieję, że jutro jak się obudzę wszystko będzie normalne i mimo, że nie używam Mirandy wszystko będzie OK Wink
Powrót do góry
Moderator
Moderator

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marian ze tak spytam przekornie - czemu wiec sie katujesz tym jabberem ? Razz Nie chcesz dolaczyc do szczesliwcow, ktorzy uzywaja Mirandy i nie maja tych zafajdanych problemow z komunikacja ? Oczywiscie to troche zlosliwe z mojej strony, ale mysle, ze mi wybaczysz... Wink
moon Płeć: mężczyzna
VIP
VIP

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ten nadal nie pojmuje...
Jasne... Jabber ma X zalet ale nie ma zalety Y a nie mowiac juz o Z co nie znaczy ze jest zlym protokolem... Ale jak by mial jeszcze Y a jeszcze lepeij Z to by bylo super...
Dla mnie bez zalet Y i Z jest kolejnym niezlym protokolem... Czekam a moze kiedys sie doczekam na lepszy... Czy bedzie sie nazywal Jabber, nie wiem....
Get it?

Przeczytaj http://rtfm.bsdzine.org zanim zadasz pytanie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Test napisał:
marian ze tak spytam przekornie - czemu wiec sie katujesz tym jabberem ? Razz Nie chcesz dolaczyc do szczesliwcow, ktorzy uzywaja Mirandy i nie maja tych zafajdanych problemow z komunikacja ? Oczywiscie to troche zlosliwe z mojej strony, ale mysle, ze mi wybaczysz... Wink

No i o to chodzi, Miranda nie jest lekiem na całe zło. Jako szczęśliwy użytkownik Fedory nie mogę z niej korzystać. A może się mylę, jest już Miranda na Linuksa? Wink Skoro wam nie zależy, to chciaż podpiszcie się dla takich jak ja, aby GAIM mógł obsługiwać Tlena bez wtyczki Wink
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moon napisał:
A ten nadal nie pojmuje...
Jasne... Jabber ma X zalet ale nie ma zalety Y a nie mowiac juz o Z co nie znaczy ze jest zlym protokolem... Ale jak by mial jeszcze Y a jeszcze lepeij Z to by bylo super...
Dla mnie bez zalet Y i Z jest kolejnym niezlym protokolem... Czekam a moze kiedys sie doczekam na lepszy... Czy bedzie sie nazywal Jabber, nie wiem....
Get it?

Chwytam, ale czy ty znasz te wszystkie zalety A, B, C itd? Bo gdybyś je znał, to wiedziałbyś, że Jabber nie jest 'niezlym' tylko najlepszym istniejącym obecnie protokołem - co więcej jedynym ogólnie dostępnym. Konkurować z nim może tylko SIP/SIMPLE jeżeli wiesz o czym mówię... No ale mniejsza z jabberem, ważne aby status dostępny był zawsze możliwy Wink
Powrót do góry
Moderator
Moderator

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A widzisz...tu jest pies pogrzebany. Prawde mowiac wiedzialem o tym, nawet mialem wspomniec o problemie Linuxa, jednak nie chce juz drugiej wojny wywolac Razz Czyli gdybys tylko mogl, to uzywalbys Mirandy - naprawde wspolczuje Ci, ale juz nic wiecej nie mowie Wink W kazdym razie nie musiales wykladac calej ideologii jabbera, by poprosic w koncu o podpisanie tej petycji... Z o wiele milszym nastawieniem zrobilbym to dla Ciebie i innych nieszczesnikow, ktorzy nie moga uzyc Mirandy Wink
No dobra, bo teraz to ja przesadzam w druga strone, co ? Wink
Nie lam sie, jestem prawie pewien, ze ktos Cie w koncu uszczesliwi i da Ci mozliwosc odpalenia Mirandy pod Linuxem, ale czy wtedy dasz na luz bardziej z jabberem - to juz jest mniej pewne... Wink
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z jabberem nie można inaczej jak tylko na luzie Very Happy

Wielkie dzięki za wszystkie podpisy, miejmy nadzieję, że dzięki nim uda nam się zrealizować nasz plan.
Powrót do góry
karaguy Płeć: mężczyzna
Moderator
Moderator

PostWysłany: 30 Wrz 2003 23:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wlaczajac sie do OT powiem tylko ze Jabber jest naprawde ciekawa 'technologia' i jedyne w czym dla mnie moglby sie polepszyc to oprogramowanie po stronie serwera.

Marian jedno pytanko - jak to jest z decentralizacja? Jak Jabber sprawdza dostepnosc osoby ktora jest na jakims prywatnym serwerze (nie zamknietym)? Laczy sie z danym serwerem i pobiera dane? Jezeli tak to czy gdy mam na liscie 5 kontaktow na roznych serwerach to zeby sprawdzic tylko ich dostepnosc moj komunikator wysyla zapytanie do 5 roznych serwerow o dostepnosc tych ze kontaktow? Prosze o krotki instruktarz jak to dziala. [:
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 11:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karaguy napisał:
Ja wlaczajac sie do OT powiem tylko ze Jabber jest naprawde ciekawa 'technologia' i jedyne w czym dla mnie moglby sie polepszyc to oprogramowanie po stronie serwera.

Marian jedno pytanko - jak to jest z decentralizacja? Jak Jabber sprawdza dostepnosc osoby ktora jest na jakims prywatnym serwerze (nie zamknietym)? Laczy sie z danym serwerem i pobiera dane? Jezeli tak to czy gdy mam na liscie 5 kontaktow na roznych serwerach to zeby sprawdzic tylko ich dostepnosc moj komunikator wysyla zapytanie do 5 roznych serwerow o dostepnosc tych ze kontaktow? Prosze o krotki instruktarz jak to dziala. [:

Każdy użytkownik trzyma na serwerze roster, czyli w uproszczeniu listę osób które mają być powiadamiane o naszej obecności w internecie. Serwer jabbera przy każdej zmianie naszego stanu rozsyłą do osób z tej listy informację, że zmieniliśmy stan i warto odświeżyć ikonkę w komunikatorze. Proste i sprawne. To nie my sprawdzamy, tylko oni nas informują jeśli zajdzie taka potrzeba, a to oczywiście oznacza że nie potrzeba niepotrzebnie skanować znajomych Wink
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

'nie potrzebnie niepotrzebnie' - to mi się udało Wink

Chciałem tylko dodać, że wysyła tylko do tych, co są akurat dostępni a nie wszystkich z rostera Wink
Powrót do góry
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

wg mnie rozwiazanie problemu z logowaniem przy pomocy jednego loginu i hasla na różnych serwerach zgodnych ze standardem XMPP w zasadzie nie powinno być takie trudne do realizacji. Mianowicie jak już kiedyś wcześniej opisywałem (w tym topic-u -> http://miranda-im.pl/viewtopic.php?t=706 Wink) strukture bardziej zaawansowana do szerszych zastosowań i raczej znacząco wybiegającą w przyszłosc (aczkolwiek ta "przyszłosc" moglaby nastąpic równie dobrze teraz Wink) tak teraz z wieksza domieszka realizmu przedstawie swój projekt. A wiec do rzeczy.

User zakladając konto na serwerze zgodnym z XMPP dzieki dodatkowej obsłudze usługi, którą przykładowo nazwałem Multi Alternative Parallel Servers XMPP/MAPS Wink ma do wyboru liste alternatywnych serwerów zrzeszonych w systemie MAPS/CLIP. Czyli osługujących jako takowy extension do XMPP w postaci schowka (CLIP).

Na czym to wszystko ma polegać, otóż po wczytaniu, przy zakładaniu/konfiguracji swojego konta user z tej listy mógłby wybrać sobie kilka np. max 5 serwerów alternatywnych do swojego konta, na których równiez byłoby przechowywane jego haslo oraz login.
Inaczej, zakladając konto np. na jabber.wp.pl (dziwi mnie, ze nie jest to XMPP.wp.pl skoro ma wlasny system avatarów, filetransfer, itp.) dodatkowo w ramach systemu MAPS/CLIP user wybrałby sobie serwery chrome.pl i jabber.org jako alternatywne. Niemożliwym raczej jest aby padly wszystkie na raz Wink

Te dodatkowe dane w ramach systemu MAPS/CLIP trzymałby każdy z serwerow (czyli login i haslo), inaczej na:
- jabber.wp.pl -> BASE:login/psw;ALT:clip.chrome.pl;ALT:clip.jabber.org;roster
- clip.chrome.pl -> CLIP:jabber.wp.pl/login/psw;roster
- clip.jabber.org -> CLIP:jabber.wp.pl/login/psw;roster

Teraz w przypadku logowania sie usera na swoje konto na macierzystym serwerze automatycznie uaktualniane są bazy roster na serwerach alternatywnych, czyli w miare możliwości podczas kazdej zmiany w liscie roster automatycznie nastepowaloby logowanie na wszystkich serwerach i uaktualnianie jej, nastepnie wylogowanie.
Całym procesem móglby sie zajmować program klienta lub jeszcze lepiej sam serwer macierzysty połaczeniem s2s.

Inni userzy po drugiej stronie podczas logowania na swoj serwer dostawaliby razem z danymi o dostepnosci/opisie userow ze swojej listy roster w pakiecie XML dodatkowo krótki ciąg danych o alternatywnych serwerach swojego rozmówcy. Te informacje cache-owalby sam program klienta.

W przypadku awarii macierzystego serwera user (np. z jabber.wp.pl) przełaczalby sie na alternatywny gdzie "goscinnie" byłby automatycznie logowany pod swoja nazwa, haslem i z lista roster.

Podczas trwania tej usterki/przełączenia user po drugiej stronie bedacy na innym serwerze zaczalby dostawać pakiety/mesgi od usera np. janek@clip.jabber.org na co program kliencki reagowałby przekierowując wewnatrz siebie przychodzace dane jakby nadal przychodzily z janek@jabber.wp.pl dzieki zcache-owanym CLIP-list.

W ten sposób ominięty zostałby problem pojawiającego sie kolejnego "janka" w drugim czy trzecim wcieleniu na naszej liscie itd.

Reasumując to nie jest to zbyt trudne do rozwiazania biorąc pod uwage to ile wiecej informacji przesylamy w sieci stosując czasem te jakze debilne i bezwartosciowe opisy stanów a wlaśnie taka malutka informacja (objetosciowo) wykorzystana podobnież mogla by przyniesc o wiele wiecej pożytku, przesylana nawet rownolegle Wink

Ze wzgledu na powyzsze co zostalo przeze mnie zamieszczone w tym topic-u oczekuje sensownych wypowiedzi, najlepiej osób kompetentnych w sprawach rozwiazan technicznych w protokole XMPP, czyli programistów i ludzi dobrze znających specyfikacje oraz rozwiazania XMPP/Jabber, XMPP/wp.pl, XML i inne.

Nie bedzie tu tolerowana zadna kolejna iście akwizycyjna dyskusja przypominająca zapętlony bełkot w kolko o tym samym czy jakies przypowiesci o "kontach pocztowych". Wszystkie takie posty beda natychmiast kasowane bez uprzedzenia

Interesuja mnie osoby, które chca sie czynnie przyłączyc do tego projektu służac swoja radą i pomocą techniczna a nie "czestym i nudnym beczeniem krowy, ktora malo mleka daje" Wink

Sadze, ze jesli projekt zostanie nalezycie "ruszony z miejsca" to po niedlugim czasie stanie sie standardem Wink
Nawet jesli mialby stac wylacznie w tym punkcie to z czasem postaram sie go samodzielnie popchnąc z tym, ze wtedy to powstanie na zasadach XMPP/Lotos Wink czyli kolejna odmiana bratnia Jabberowi Very Happy
Moze i w tych czasach beda juz: XMPP/Jabber, XMPP/WPKontakt, XMPP/Tlen.pl i diabli wiedza co jeszcze Wink to i pojawi sie XMPP/Lotos/MAPS (R)

To w sumie tyle mam do powiedzenia na ten temat Wink

Ponizej zamieszczam bezpośredni link do tego postu i zapraszam do umieszczania go na innych forach gdzie ludzie chcący w koncu zrobic jakis pozyteczny mechanizm beda mogli sie zapoznac z jego trescia.
Oto i on ->
http://miranda-im.pl/viewtopic.php?p=9682#djlotos

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepsze rozwiązania są najprostsze i taki właśnie jest Jabber.

Problem 1. Aby zalogować się do sieci Jabbera musisz mieć adres, hasło i komunikator.

adres jest postaci login@maszyna.pl

Pytanie brzmi: W jaki sposób komunikator ma zalogować się do sieci na Twoje konto, jeśli maszyna.pl została wyłączona?
Powrót do góry
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 01 Paź 2003 17:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowiadam, jednak odpowiedzi nie trudno sie domyslic wnikliwie czytajac tresc 2 posty wyzej Wink

na login@maszyna.pl rzeczywiscie sie nie zaloguje ale na login@clip.maszyna_alt.pl ktora zostala wybrana jako alternatywna i posiada dane konta z login@maszyna.pl TAK

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
mina86 Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran

PostWysłany: 01 Paź 2003 18:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos, kombinujesz jak kon pod gorke, ze tak powiem.. Zreszta jak kazdy kto sie czepia Jabbera.. Czy nie sadzisz, ze latwiej byloby po prostu wprowadzic do komunikatorow internetowych meta kontaktow? I zapisac po prostu dwa adresy dla jednego usera? Nie przesadzajmy, serwery nie padaja piec razy dziennie na cztery godziny za kazdym razem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Technika, soft, sprzęt Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

Skocz do: