Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

XMPP/Jabber i nowe rozwiązania (MAPS)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Technika, soft, sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Test Płeć: mężczyzna
Moderator
Moderator

PostWysłany: 01 Paź 2003 22:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos to akurat przedstawil najsensowniejsze z mozliwych rozwiazan (co nie znaczy niestety, ze najprostsze). Ale ja jednak zaproponuje w tym miejscu zupelnie inne rozwiazanie. DJ daj se chlopie spokoj z tym wszystkim, nie masz co robic ? Szkoda Twojego czasu, podpisales petycje i jest OK, ja tez podpisalem, chociaz polaczenie Tlena z jabberem mam gleboko w d... (self-moderate: jest mi to zupelnie obojetne). Jak sie tak przyjrzec tej dyskusji, to dla mnie jednoznacznie wynika z tego tylko tyle, ze Ci co chcieli, swoj cel osiagneli, ale w zadnym wypadku nie maja zamiaru osiagnac jakiegos znaczacego kompromisu, zaslaniajac sie czy to czepianiem sie jabbera, czy to innymi ideologicznymi bzdetami. Zastanawiam sie tylko po jaka cholere wogole dajemy sie sprowokowac, przeciez tak naprawde to nie my tu decydujemy o czym kolwiek, gorzej - to nawet nie "oni" decyduja. To wszystko jest ponad nami, a my tu jakies beznadziejne boje toczymy, przeciez jest dosc problemow z sama Miranda, a jabber, to tylko kolejny protokol, ktory przez te wszystkie prowokacyjne posty (nie tylko na tym forum) zrobil sie co najmniej tak znany jak inne protokoly, z ta jednak roznica, ze uzytkownicy innych nie laza po jakis forach i nie prowadza akcji werbujacej ludzi. I to jest dla mnie najbardziej odrazajace - a jabber - no coz, niech sie rozwija, zycze mu jak najlepiej... Ale pozwolicie, ze to JA SAM WYBIORE, czy chce z niego korzystac czy nie, bo jak do tej pory, to mi zaczyna przypominac III rzesze.
Adv Bot

PostWysłany: 12 Mar 2025 5:53    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem

W ofercie TechnoVolt znajdziesz profesjonalne systemy alarmowe (SSWiN) i przeciwpożarowe (SSP).
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży teletechnicznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy systemy przeciwwłamaniowe i dozoru z zastosowaniem: central alarmowych, oddymiania, przeciwpożarowych, czujek ruchu PIR, detektorów dymu, gazu i tlenku węgla, syren, szyfratorów, modułów powiadamiania zdalnego GSM/GPRS. Oferujemy sprzęt znanych krajowych producentów (m. in. Satel, Polon Alfa, Elmes, Jablotron, Detectomat, AFG).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl

*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Zredukuj opłaty za prąd :: Płać mniej za prąd

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kfiadeg Płeć: mężczyzna
VIP
VIP

PostWysłany: 02 Paź 2003 8:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja popieram całkowicie pomysł DJ Lotosa bo sam obmyślałem coś bardzo podobnego i nie widze żadnych przeszkód dla których nie mogłoby to być zrealizowane. Co prawda gówno ze mnie a nie programista, ale do tego nie trzeba umieć kodować w asemblerze żeby zobaczyć że jest to możliwe.
To nie klient powinien obsługiwać te multi-konta całe, ale właśnie serwer w sposób jak najbardziej automatyczny. Wykorzystanie zasobów serwerowych będzie takie samo (może minimalnie większe - o wpisy nt. serwerów alternatywnych konta) jak w przypadku zakładania kont manualnie i updatowanie ich rosterów tak ręcznie czy za pomocą klienta. Rozbudowywanie klientów to rozwiązanie pośrednie, które do niczego nie prowadzi (oprócz tych multikont)

sprawa znalezienia kontaktu jest także nie taka trudna, otóż dajmy na to że szukamy pana dupa_krowia@jabber.wp.pl ale wp akurat padł. w tej sytuacji znając login możemy także przeszukać inne serwery za CLIP pana dupa_krowia, np. dupa_krowia.wp.pl@chrome.pl albo dupa_krowia.wp.pl@jabber.org

kolejna rzecz czyli wielofunkcyjność jabbera - otóż było by to także rozwiązanie! oprócz kontaktów można tam byłoby trzymać inne rzeczy (chociażby maile), kwestia tylko możliwości wybranych przez nas serwerów - już teraz każdy może "skastomizować" swoją moja.wp.pl i to nie za pomocą cookies. Każdy większy portal komercyjny umożliwia wiele takich udogodnień (strona www, kalendarze, notatniki, schowki etc) - no chociażby nasze ulubione o2.pl od którego to się zaczeło. Przecież to nic innego jak namiastka tego czym mógłby być jabber.

kolejna sprawa, związana z poprzednią, czyli sponsoring. Nie ma nic za darmo jak wiadomo. na WP.PL są reklamy i w ogóle komera na maksa - ale za to mamy większe możliwości (chociażby miejsca w skrzynce pocztowej - jaki zagramaniczny serwer daje 10 MB ?? głupi, ale k*.* najpopularniejszy hotmail to 1 MB!). Na niekomercyjnych serwerach sprawa ma się gorzej. Ale to całkowicie normalne i nigdy się nie zmieni. I kto powiedział że wp by się nie zgodziło na rozwiązanie DJ Lotosowe? ja myśle że byłyby duże szanse, albowiem IM to przyszłość wszelkiej komunikacji (no bo po co by nam było GG na komórki?) - i wszelki biznes by takie rozwiązanie poparł. Niezawodność jest bezcenna - doskonałej nigdy nie uzyskamy, ale możemy chociaż do niej dążyć.
Tak samo ma sie sprawa z uniwersalnością.

a teraz uwagi osobiste - marian - po tym co piszesz wydajesz mi sie mieć klapki na oczach (z napisem "jabber - tu i teraz") - przypowieść o DOS-ie/Win3.11 by DJ Lotos jest tu jak najbardziej na miejscu
mina86 - no comment :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 02 Paź 2003 9:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kfiadeg napisał:
a ja popieram całkowicie pomysł DJ Lotosa bo sam obmyślałem coś bardzo podobnego i nie widze żadnych przeszkód dla których nie mogłoby to być zrealizowane. (....)
mina86 - no comment Acid

Przeszkoda jest bardzo naturalna, wiadomości przesyłane pomiędzy serwerami są autoryzowane nie przez hasło, ale przez serwer DNS. Tak działa routing poczty i tak działa jabber. To najprostrze możliwe rozwiązanie i dlatego najlepsze - każde inne to przebudowa mechanizmu DNS o serwery CLIPOWE umożliwiające replikację DOMEN. Jabbera zostawcie w spokoju, zróbcie CLIPa dla DNS, wtedy jednocześnie będziecie mieć wygodną replikację poczty elektronicznej.

To o czym pisze DJ można łatwo zrobić przy użyciu samych komunikatorów, nie potrzeba psuć protokołu.
Powrót do góry
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 02 Paź 2003 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Test & kfiadeg dzieki za poparcie kreatywnosci i inicjatywy Wink

Jak obserwuje ten wątek to widze, ze postać marian-a jest jego pasywnym ogniwem. Jest osobą, która woli zdecydowanie duzo gadac oby tylko nie musiec niczego robic. Na wszystkie pytania lub prośby wykonania jakiegoś dzialania kreatywnego udziela odpowiedzi albo w kolko tych samych albo zupelnie nie na temat. Co do dzialania, wymysli 100 powodów aby nie wykonac tego czego sie od niego oczekuje celem chronicznego pozostawania na etapie ciagle tej samej jalowej dyskusji.
W obrebie zaspokojenia wlasnej ciekawosci indywidualnie nie robi nic aby udzielic sobie samodzielnie odpowiedzi na nurtujace pytanie minimalnie korzystajac z wlasnej logiki rozumowania i szarych komórek.

Przykro mi, ze musialem zaopiniowac to w ten sposób ale nie moge patrzec jak ktos wykonuje szereg dzialan zuzywajac na to energie, ktora moglby przeznaczyc na dzialanie kreatywne zamiast "torpedowac" czyjas inicjatywe na rzecz rozwoju i ulatwiania zycia.

Jak dotąd nie sprowadziles tu zadnego fachowca od XMPP co by tu prowadzil dyskusje typowo techniczna a nie zadawal pytania "a co sie stanie?" bo na to mozna sobie samemu odpowiedziec, wystarczy tylko ruszyc glowa i przy okazji samemu znalezc rozwiazanie a nie tylko "czekac na gotowe".
W chwili obecnej ja juz tego nie oczekuje. To czy sie zajme w wolnych chwilach dalej swoim projektem, czy nie, bedzie wiadome tylko mi i tym, którzy rzeczywiscie zyczliwie go postrzegają.

Ta sytuacja, ktora wywolala u mnie zdegustowanie moze byc dla mnie pozytywnym bodzcem do dzialania tak jak kiedys podobniez ktos zdegustowany czyjas ignorancja i grubianstwem stworzyl aktualnie najlepszy plugin protokołu GG do Mirandy Wink

Specyfikacje XMPP/XML, jabber, klienty i mechanizmy w nich zachodzace sam sobie przestudiuje we wlasnym zakresie i byc moze w kolejnych etapach postawie testowy serwerek.

Swoja droga domeny nie maja tu nic do rzeczy gdyz rozwiazanie docelowo chcialem uproscic do dodawania w pakietach XML tagu z informacjami o alt. serwerach i nazwe macierzystego. Taki pakiet zawsze docierałby do wlasciwego adresata, puszczony niezaleznie z jakiego serwera. Ale nie bede tu juz przytaczal rozwiazan technicznych bo i po co Wink

To pozdrawiam i zycze milego jabberowania (gadania), ja naleze do tych, ktorzy wola wiecej robic niz "jabberowac" Wink

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 02 Paź 2003 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ Lotos napisał:

Swoja droga domeny nie maja tu nic do rzeczy gdyz rozwiazanie docelowo chcialem uproscic do dodawania w pakietach XML tagu z informacjami o alt. serwerach i nazwe macierzystego. Taki pakiet zawsze docierałby do wlasciwego adresata, puszczony niezaleznie z jakiego serwera. Ale nie bede tu juz przytaczal rozwiazan technicznych bo i po co Wink

Mają i to dużo, bo to jest podstawa na ktorej stoi jabber. W swojej teroii musisz wymyslec nowy sposob przekazywania wiadomosci pomiedzy serwerami (a nie uzytkownikami), z pominieciem autoryzacji na podstawie nazwy DNS (bo ta moze chwilowo nie istniec).

Wcale nie chcę hamować Twojego pomysłu, poprostu już teraz dostrzegam w nim przeszkody. Jeżli powiesz mi jak w Twoim pomyśle dodać nowego użytkownika z serwera który padł, to się zastanowię co dalej trzeba sprecyzować. Umieszczenie dodatkowych danych o serwerach CLIP jest proste, jabber jest do tego przystosowany, mozesz tam wladowac dowolne dodatkowe informacje.
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 02 Paź 2003 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I tak sobie teraz pomyślałem, że wcale nie trzeba robić tej replikacji w Jabberze. Załatwisz problem od ręki tworząc system replikacji dla serwerów na poziomie DNS. I tak mi się wydaje, że to już chyba nawet jest zrobione.... Tylko nie każdego stać na skonfigurowanie takiego czegoś we własnym zakresie. Z tego punktu widzenie Twój pomysł jest lepszy, bo jest tańszy.... ale ponieważ ja go niestety 'nie widzę' więc spokojnie wyłącze się z dalszej dyskusji. Dajcie mi znać, jak dojdziecie do gotowych rozwiązań.
Powrót do góry
mina86 Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran

PostWysłany: 02 Paź 2003 15:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kfiadeg napisał:
Przecież to nic innego jak namiastka tego czym mógłby być jabber.

Z tego co sie orientuje to: jest to namaistka tego czym ma byc jabber Smile

kfiadeg napisał:
kolejna sprawa, związana z poprzednią, czyli sponsoring.

To nie ma IMO nic do rzeczy..

Ja po prostu nie lubie jak ktos zaczyna kombinowac i dodajac jakies sztuczne udogodneinia do czegos co dziala robi cos co dziala w zaleznosci od sytuacji geopolitycznej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin

PostWysłany: 02 Paź 2003 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak przy okazji dla zobrazowania zrobilem cos co przypomina "bramke" WWW do Jabbera, w sumie ekran logowania.

Ten przyklad ukazuje jak np. moglby rowniez dzialac IM Wink

Ta "bramka" nie dziala, to tylko atrapa - automat.

Ale moze dzieki temu lepiej bedzie zrozumiec co niektorym moje przeslanie.

Zapraszam na http://djlotos.prv.pl/maps

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
marian
Weteran
Weteran

PostWysłany: 02 Paź 2003 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kfiadeg napisał:

kolejna rzecz czyli wielofunkcyjność jabbera - otóż było by to także rozwiązanie! oprócz kontaktów można tam byłoby trzymać inne rzeczy (chociażby maile), kwestia tylko możliwości wybranych przez nas serwerów - już teraz każdy może "skastomizować" swoją moja.wp.pl i to nie za pomocą cookies. Każdy większy portal komercyjny umożliwia wiele takich udogodnień (strona www, kalendarze, notatniki, schowki etc) - no chociażby nasze ulubione o2.pl od którego to się zaczeło. Przecież to nic innego jak namiastka tego czym mógłby być jabber.

Tam już możesz trzymać awatary, wiadomości, kontakty, bookmarki z mozilli, pliki, zdjęcia i co tylko chcesz. Taka jest natura XMLa

Polecam
http://www.jabber.org/jeps/jep-0049.html
http://www.jabber.org/jeps/jep-0098.html

i np.
http://www.jabber.org/jeps/jep-0093.html
http://www.jabber.org/jeps/jep-0097.html
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Technika, soft, sprzęt Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: